Demirbaş Fonunun Amacı
Demirbaş fonu, apartman veya sitenin ileride karşılaşacağı büyük harcamalar için düzenli olarak kenara ayrılan birikimdir. Asansör yenilemesi, çatı onarımı, dış cephe boyası veya hidrofor değişimi gibi yüksek maliyetli işler bu fondan karşılanır.
Fonun temel mantığı, büyük bir masrafın yükünü tek seferde kat maliklerinin omzuna bindirmek yerine zamana yaymaktır. Aylık aidata eklenen küçük bir pay, yıllar içinde ciddi bir güvence oluşturur.
Fon Nasıl Oluşturulur?
Demirbaş fonu genellikle kat malikleri kurulu kararıyla kurulur ve toplanma esasları işletme projesine yazılır. Aylık aidatın içinde ayrı bir kalem olarak gösterilmesi, şeffaflık açısından en sağlıklı yöntemdir.
Fona katılım payının nasıl dağıtılacağı yönetim planına ve kanundaki genel esaslara göre belirlenir. Karar alınırken tutarın, sitenin yaşına ve teknik durumuna göre gerçekçi hesaplanması önemlidir; çok düşük bir pay fonu işlevsiz bırakır.
Fon Parası Nasıl Saklanmalı?
Fonda biriken para, sitenin işletme hesabından ayrı takip edilmelidir. En doğru uygulama, site tüzel işleyişi adına açılmış banka hesabında ayrı bir alt hesap veya vadeli hesap kullanmaktır.
Elden para toplamak ve nakit saklamak hem güvenlik hem de denetim açısından risklidir. Banka üzerinden ilerlemek, her hareketin kayıt altında olmasını sağlar ve denetçinin işini kolaylaştırır.
- Fon hesabını işletme hesabından ayrı tutun
- Parayı mümkünse vadeli veya getirili bir hesapta değerlendirin
- Her fon hareketini karar defteri ve muhasebe kayıtlarıyla eşleştirin
- Fon bakiyesini periyodik raporlarla kat malikleriyle paylaşın
Fondan Harcama Yapmanın Kuralları
Demirbaş fonundan harcama, kural olarak kat malikleri kurulunun kararına dayanmalıdır. Acil durumlar dışında yönetimin fonu tek başına kullanması, ileride ciddi itirazlara yol açabilir.
Harcama öncesinde birden fazla teklif almak, işin kapsamını yazılı sözleşmeye bağlamak ve fatura düzenini eksiksiz tutmak gerekir. Böylece fonun amacı dışında kullanıldığı yönündeki şüphelerin önüne geçilir.
Daire Satışında Fon Payı Ne Olur?
Sık sorulan sorulardan biri, bağımsız bölümünü satan malikin fonda biriken payını geri isteyip isteyemeyeceğidir. Genel kabul, fonda biriken paranın bağımsız bölüme bağlı olduğu ve satışla birlikte yeni malike geçtiği yönündedir; ancak yönetim planında farklı bir düzenleme olabilir.
Bu tür durumlarda yönetim planını incelemek ve tereddüt halinde hukuki görüş almak en sağlıklısıdır. Satış süreçlerinde alıcıya fon bakiyesi hakkında bilgi vermek, ileride yaşanacak anlaşmazlıkları baştan önler.
Reel Yönetim — Profesyonel Apartman ve Site Yönetimi
